Zaj- és rezgésártalmak elleni védelem

Zaj- és rezgésártalmakkal kapcsolatos szolgáltatásaink

·         Környezeti zajkibocsátás méretése

·         Hatásterület lehatárolás,

·         Környezeti zaj határérték kérelmezés

·         Tervfejezetek környezeti zajjal kapcsolatos részeinek elkészítése

·         Zaj- ér rezgéscsökkentési beavatkozások terveztetése. 

 

Bővebben a zaj- és rezgésártalmakkal kapcsolatos szabályozásról

Rendkívül sokféle tevékenység jár zajjal illetve rezgéssel. Ezeknek a zavaró hatásoknak a mértékével fontos tisztában lennünk, hogy megismerhetővé váljon a tevékenység hatásterülete és az azon belül zajtól védendő területek, létesítmények elhelyezkedése, valamint, hogy a rájuk való hatás mértékétől függően milyen beavatkozás válhat szükségessé a zavaró hatás elviselhetővé való csökkentése érdekében.

A zajt okozó tevékenység vagy telephely által kiváltott zajterhelés megítélése tehát értelemszerűen nagyban függ a fentiektől, de nem utolsó sorban az országos és  helyi önkormányzati szabályozásoktól, a zajforrás jogszabályi környezet által meghatározott típusától.

Ezért már a létesítmények tervezése során szükséges lehet hatásterület lehatárolásra, a tevékenység egyes napszakokban való változó hatásának bemutatására, számítására.

A működö létesítmények esetében a zajforrások jellegétől és működésétől, valamint a környezet jellegétől függően szükség lehet határérték megllapítási kérelemre, illetve az azt alátámasztó mérésekre, hatásterület meghatározásra.